Yediyimiz qidaların sağlamlığımız üçün nə qədər faydalı və ya zərərli olduğunu heç düşünmüsünüzmü? Pəhriz əslində sağlamlığınız üçün bir sərmayədir.
Ən əhəmiyyətli sağlamlıq problemlərindən biri olan xərçəngdə qidalanma tərzinin çox əhəmiyyətli rolu var. Burada qəbul etdiyiniz miqdar qədər nə yediyiniz də önəmlidir.
Sağlam qidalanma orqanizmimizin ehtiyac duyduğu beş əsas qrupla zəngin qidaların qəbulunu nəzərdə tutur. Çoxumuza məlum olduğu kimi, bunlar süd, ət-balıq, tərəvəz-meyvə, taxıl və yağlardır. Gündəlikləri nəzərə alsaq, probiotik qidalar bağırsaq florasını tənzimləyir. Bunun üçün hər gün bir su stəkan kefir və dörd yemək qaşığı qatıq qəbul etmək lazımdır. Bağırsaq florasını qoruyan və tərkibindəki lif sayəsində faydalı bakteriyaların böyüməsinə kömək edən digər qida qrupu paxlalılardır. Həftədə 2-3 gün paxlalı bitkilərin qəbul edilməsi qan qlükozasının tənzimlənməsindən düz bağırsağın xərçənginin qarşısının alınmasına qədər çoxsaylı əhəmiyyətli faydalar təmin edir.
Göz və beyin hüceyrələrinin qorunmasında təsirli olan, ən çox omeqa 3-ə malik olan qızılbalıq, skumbriya və sardinadan istifadə edin. Digər tərəfdən dəmir, sink, maqnezium, kalium və selenlə zəngin olan qırmızı ətdən istifadə edərkən diqqətli olmalısınız. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatına görə, gündə 50 qram işlənmiş ət istehlakı kolon xərçəngi riskini 18 faiz artırır. Yəni kolbasa, sosiska və vetçina kimi işlənmiş ətlərin tez-tez yeyilməsi xərçəngə səbəb olduğu elmi həqiqətdir.
Tərəvəz və meyvələrin qəbuluna önəm verməliyik. Gündə ən azı 3-5 porsiya meyvə-tərəvəz yeyilməlidir. Nə qədər çox rəngli meyvə və tərəvəz yeyirsinizsə, bir o qədər çox antioksidan qəbul edirsiniz. Həmişə daha tünd rəngli meyvə və tərəvəzlərə üstünlük verin. Pazı, ispanaq və kələm kimi tünd yaşıl tərəvəzlərin qəbuluna diqqət yetirin; nar və qaragilə kimi tünd qırmızı qidalar; ərik, yerkökü və balqabaq kimi tünd sarı-narıncı; bənövşəyi qidalar, məsələn, göyərtilər; sarımsaq və soğan kimi ağ olanlar.
Tərkibində karbohidrat, zülal, B və E vitaminləri və maqnezium, dəmir və sink kimi minerallar olan taxıllar bədənimizin ən mühüm enerji qaynaqlarıdır. Bununla belə, ağ un, düyü, şəkər, bal və mürəbbə kimi sadə karbohidratlardan uzaq durmalıyıq. Çünki bu qidalar qanda qlükozanı sürətlə yüksəldir və orqanizmi insulin ifraz etməyə stimullaşdırır. Buna görə də insulin ifrazı qanda artıq şəkərin yağ şəklində saxlanmasına səbəb olur. Təəssüf ki, bədəndə artan yağ miqdarı xərçəngə yol açır. Buna görə də tam buğda, çovdar, yulaf və bulqur kimi işlənməmiş taxıllarla hazırlanmış qidaları yemək çox vacibdir.
Bitki yağları xərçəngdən qoruyur. Digər tərəfdən, bir kiloqram tərəvəz bişirərkən iki yemək qaşığından çox bitki yağı istifadə etməyin, çünki yağların həddindən artıq yeyilməsi stressə səbəb ola bilər və immunitet sistemini zəiflədə bilər. Ət, toyuq və balıq kimi heyvani yağlı qidaları bişirərkən əlavə yağ əlavə etməməlisiniz. Yağı mümkün qədər bişirməzdən əvvəl deyil, bişdikdən sonra əlavə edin. E vitamini itkisinin qarşısını almaq üçün yağlar saxlama zamanı işığa və oksigenə məruz qalmalıdır.
Bədəninizi xərçəngdən qorumaq istəyirsinizsə, bu möcüzəvi qidalar hər zaman evinizdə olmalıdır.
Mətbəxinizi nəzərdən keçirin və xərçəngə qarşı qidalanma qaydalarınızı sıfırlayın. Qidalanma üçün bu qaydalara əməl edin:
*Veb saytımızda yerləşdirilən məlumatlar diaqnostika və müalicə üçün təlimat vermək məqsədi daşımır. Həkiminizlə məsləhətləşmədən əvvəl heç bir diaqnostik və müalicəvi prosedurlar etməyin. Məqalələrdə Acıbadem Healthcare Group-un terapevtik səhiyyə xidmətləri haqqında məlumatlar var.