Xərçəngə qarşı güclü qidalar - Acıbadem Healthcare Services - Azərbaycan
Xərçəngə qarşı güclü qidalar

Xərçəngə qarşı güclü qidalar

Yediyimiz qidaların sağlamlığımız üçün nə qədər faydalı və ya zərərli olduğunu heç düşünmüsünüzmü? Pəhriz əslində sağlamlığınız üçün bir sərmayədir.

5 komponentli yeməklə xərçəngin qarşısını alın

Ən əhəmiyyətli sağlamlıq problemlərindən biri olan xərçəngdə qidalanma tərzinin çox əhəmiyyətli rolu var. Burada qəbul etdiyiniz miqdar qədər nə yediyiniz də önəmlidir.

Sağlam qidalanma orqanizmimizin ehtiyac duyduğu beş əsas qrupla zəngin qidaların qəbulunu nəzərdə tutur. Çoxumuza məlum olduğu kimi, bunlar süd, ət-balıq, tərəvəz-meyvə, taxıl və yağlardır. Gündəlikləri nəzərə alsaq, probiotik qidalar bağırsaq florasını tənzimləyir. Bunun üçün hər gün bir su stəkan kefir və dörd yemək qaşığı qatıq qəbul etmək lazımdır. Bağırsaq florasını qoruyan və tərkibindəki lif sayəsində faydalı bakteriyaların böyüməsinə kömək edən digər qida qrupu paxlalılardır. Həftədə 2-3 gün paxlalı bitkilərin qəbul edilməsi qan qlükozasının tənzimlənməsindən düz bağırsağın xərçənginin qarşısının alınmasına qədər çoxsaylı əhəmiyyətli faydalar təmin edir.

Kolbasa, sosiska və pastırma yeməyin

Göz və beyin hüceyrələrinin qorunmasında təsirli olan, ən çox omeqa 3-ə malik olan qızılbalıq, skumbriya və sardinadan istifadə edin. Digər tərəfdən dəmir, sink, maqnezium, kalium və selenlə zəngin olan qırmızı ətdən istifadə edərkən diqqətli olmalısınız. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatına görə, gündə 50 qram işlənmiş ət istehlakı kolon xərçəngi riskini 18 faiz artırır. Yəni kolbasa, sosiska və vetçina kimi işlənmiş ətlərin tez-tez yeyilməsi xərçəngə səbəb olduğu elmi həqiqətdir.

Xərçəngə qarşı rəngli qidalanma tərzinə sahib olun

Tərəvəz və meyvələrin qəbuluna önəm verməliyik. Gündə ən azı 3-5 porsiya meyvə-tərəvəz yeyilməlidir. Nə qədər çox rəngli meyvə və tərəvəz yeyirsinizsə, bir o qədər çox antioksidan qəbul edirsiniz. Həmişə daha tünd rəngli meyvə və tərəvəzlərə üstünlük verin. Pazı, ispanaq və kələm kimi tünd yaşıl tərəvəzlərin qəbuluna diqqət yetirin; nar və qaragilə kimi tünd qırmızı qidalar; ərik, yerkökü və balqabaq kimi tünd sarı-narıncı; bənövşəyi qidalar, məsələn, göyərtilər; sarımsaq və soğan kimi ağ olanlar.

Ağ un əvəzinə tam buğda ununa üstünlük verin

Tərkibində karbohidrat, zülal, B və E vitaminləri və maqnezium, dəmir və sink kimi minerallar olan taxıllar bədənimizin ən mühüm enerji qaynaqlarıdır. Bununla belə, ağ un, düyü, şəkər, bal və mürəbbə kimi sadə karbohidratlardan uzaq durmalıyıq. Çünki bu qidalar qanda qlükozanı sürətlə yüksəldir və orqanizmi insulin ifraz etməyə stimullaşdırır. Buna görə də insulin ifrazı qanda artıq şəkərin yağ şəklində saxlanmasına səbəb olur. Təəssüf ki, bədəndə artan yağ miqdarı xərçəngə yol açır. Buna görə də tam buğda, çovdar, yulaf və bulqur kimi işlənməmiş taxıllarla hazırlanmış qidaları yemək çox vacibdir.

1 kq tərəvəz yeməyi üçün 2 qaşıq maye yağ

Bitki yağları xərçəngdən qoruyur. Digər tərəfdən, bir kiloqram tərəvəz bişirərkən iki yemək qaşığından çox bitki yağı istifadə etməyin, çünki yağların həddindən artıq yeyilməsi stressə səbəb ola bilər və immunitet sistemini zəiflədə bilər. Ət, toyuq və balıq kimi heyvani yağlı qidaları bişirərkən əlavə yağ əlavə etməməlisiniz. Yağı mümkün qədər bişirməzdən əvvəl deyil, bişdikdən sonra əlavə edin. E vitamini itkisinin qarşısını almaq üçün yağlar saxlama zamanı işığa və oksigenə məruz qalmalıdır.

Mətbəxinizdə həmişə bu qidalar olsun

Bədəninizi xərçəngdən qorumaq istəyirsinizsə, bu möcüzəvi qidalar hər zaman evinizdə olmalıdır.

  • Soya paxlası, mərci
  • Yağsız pendir, yağsız süd pendiri, qatıq
  • Ağ lobya, noxud
  • Yaşıl lobya, yaşıl lobya
  • Meyvələr (portağal, mandarin, ərik, qara tut, zoğal, vişnə, albalı, qarağat)
  • Qoz, fıstıq və fındıq kimi çərəzlər
  • Kələm, gül kələm, ispanaq, pazı, turp və çuğundur yarpaqları, şalgam, xardal yarpağı.
  • Tam buğda və çovdar çörəyi, bulqur, yarıq buğda
  • Yumurta

Xərçəngin qarşısının alınması üçün qidalanma təlimatı

Mətbəxinizi nəzərdən keçirin və xərçəngə qarşı qidalanma qaydalarınızı sıfırlayın. Qidalanma üçün bu qaydalara əməl edin:

  • İdeal bədən çəkisi saxlanılmalıdır.
  • Meyvə və tərəvəzləri qabığı soyulmadan qəbul etmək mümkün olarsa, qabığını soymayın.
  • Tam buğda çörəyi, çovdar çörəyi, bulqur və çatlamış buğda yeyin.
  • Gündəlik rasionunuzda sarımsaq, kələm, brokoli, gül kələm, pomidor, yaşıl çay, qreypfrut, kətan toxumu, zəncəfil, zərdəçal və qaragilə kimi antioksidantlarla və C vitamini ilə zəngin qidalar üçün yer ayırın.
  • Tərəvəz yeməklərini az miqdarda su ilə və ya öz şirəsində bişirin.
  • Paxlalıları islatmaq və qaynatmaq üçün istifadə olunan suyu tökməyin.
  • Qidaların saxlanma şəraitinə diqqət yetirin.
  • Hazır qidaların etiketlərini nəzərdən keçirin.
  • Tərəvəzlərin təzə olduğundan əmin olun və yeməklərinizi özünüz bişirin.
  • Alkoqol qəbulunu dayandırın.
  • Xərçəngə qarşı idmanı qaçırmayın. Həftənin 3 günü ən azı 30 dəqiqə gəzin, üzün, velosiped sürün və ya pilləli məşq edin və bu proqramı həyatınızın qalan hissəsində davam etdirin.
  • Xərçəngin qarşısını almaq üçün bu tövsiyələri daima ağlınızda saxlamalısınız. Alış-verişə getdiyiniz zaman və yemək bişirmək üçün mətbəxə girdiyiniz zaman xərçəngə qarşı bu qidalanma təlimatına əməl etməyə çalışın.

*Veb saytımızda yerləşdirilən məlumatlar diaqnostika və müalicə üçün təlimat vermək məqsədi daşımır. Həkiminizlə məsləhətləşmədən əvvəl heç bir diaqnostik və müalicəvi prosedurlar etməyin. Məqalələrdə Acıbadem Healthcare Group-un terapevtik səhiyyə xidmətləri haqqında məlumatlar var.

MÜALİCƏ

TEXNOLOGİYA

ACIBADEM

×
Axtar